Vi skal værne om vores eksisterende bygninger.”
Sådan lød en af pointerne, da professor og medlem af Klimarådet Per Heiselberg mandag åbnede konferencen ’energirenovering af den almene sektor’.
Godt 300 deltagere havde fundet sig til rette i Ingeniørens Hus til en dag spækfyldt med debatter og erfaringsudvikling om alt fra brug af data i energirenovering til udfordringerne med at få flere solceller på de almene tage.
Under oplægget ’Energirenovering som lokomotiv i den grønne omstilling’ påpegede Per Heiselberg blandt andet, at renovering af den eksisterende bygningsmasse er en af nøglerne i den grønne omstilling.
Særligt energirenoveringer og optimering af bygningers tekniske installationer batter noget i det store klimaregnskab, forsatte professoren, der henviste til Klimarådets
Han listede under sit oplæg flere fordele op ved at lave energibesparelser i bygninger, blandt andet bedre komfort og indeklima - og en af de helt store gevinster ved energirenovering; at det kan reducere energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse til gavn for klimaet og beboernes pengepung.
”Derudover er det vigtigt at reducere energiforbruget i det eksisterende byggeri gennem fokus på adfærd og løbende driftsovervågning,” lød et par af de gode råd fra Per Heiselberg.
En status på renoveringsprojekter
Men hvordan står det så til med de store renoveringsprojekter i den almene boligsektor?
Det gav Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL, sammen med Henrik Garver, administrerende direktør i Foreningen af rådgivende ingeniører (FRI), en status på, da de efterfølgende gik på scenen.
I 2020 indgik et bredt politisk flertal en aftale om at afsætte 30,2 milliarder til grøn renovering af boliger i den almene sektor frem mod 2026.
En del af den pulje er allerede ude at gøre gavn. Og der ligger særligt et stort energipotentiale i at renovere ældre bygninger fra før 1975, hvilket der allerede bliver arbejdet på.
Denne artikel er ikke forfattet af os M - Byg & Renovering, men er fundet på internettet. Klik venligst her for at læse den originale artikel.